Nieuws

Koninklijke Bammens BV ontvangt bronzen Cradle-to-Cradle duurzaamheidscertificaat voor haar productfamilies Capitole en Metropole.

Maarssen – 17 juli 2017

Koninklijke Bammens BV heeft van het keuringsinstituut EPEA GmbH het Cradle To Cradle bronzen certificaat ontvangen voor haar productfamilies Capitole en Metropole.
Het Cradle-to-Cradle-certificaat is de strengste en meest betrouwbare maatstaf voor uiterst duurzame producten.
Hiermee bevestigt Bammens haar continue streven om de kwaliteit van haar producten en processen te verbeteren zodat ze een positieve invloed hebben op mens en omgeving.

 

Wat heeft Bammens gedaan om deze certificering te ontvangen?
Cradle to Cradle (‘van wieg tot wieg’) is een belangrijke principe in duurzame ontwikkeling.
Koninklijke Bammens produceert de producten uit de Capitole en Metropole familie volgens de principes van Cradle to Cradle en streeft bewust naar een constante cyclus van grondstoffen vanaf het begin van het productieproces.
Elk materiaal moet, volgens deze filosofie, na de levensduur van het product waarin het verwerkt is, opnieuw ingezet worden in een ander product of terug naar de natuur gaan.
Cradle to Cradle is daarmee niet zomaar hetzelfde als hergebruiken of recycleren. Bij Cradle to Cradle is er idealiter geen verlies van grondstoffen of kwaliteit.

 

Cradle To Cradle certificaat
Producten die gemaakt worden volgens deze principes, kunnen het exclusieve Cradle to Cradle-certificaat krijgen.  De toonaangevend producten van Bammens uit de productfamilie Capitole en Metropole zijn per 16 juli 2017 Cradle To Cradle-gecertificeerde producten.

 

De eisen waaraan deze producten voldoen om dit certificaat te verkrijgen betreffen?

– Gezonde materialen
– Hergebruik van materialen
– Duurzaam omspringen met energie
– Duurzaam omspringen met water
– Maatschappelijke verantwoordelijkheid

 

 

 

De producten (Capitole en Metropole) zijn stapsgewijs beoordeeld:

– Een toxicologische analyse van alle gebruikte materialen in het eindproduct.
– Een grondige evaluatie van het volledige productieproces: wordt er slim omgesprongen met energie en water en is de productie ook ‘sociaal duurzaam’?
– Een audit.

De producten uit de beide productfamilies (Capitole en Metropole) voldoen aan de criteria en zijn op grond hiervan door EPEA officieel gecertificeerd.

Voor Koninklijke Bammens is het verkrijgen van het certificaat een aanmoediging om haar producten voortdurend duurzamer.

 

Voor meer informatie:

Koninklijke Bammens BV
Straatweg 7
3604 BA Maarssen
Nederland

De heer M. Middendorp
m.middendorp@bammens.com
+31 (0) 346 592 411

Koninklijk bezoek aan Raadhuisplein, Krimpen aan den IJssel.

Het Koninklijke paar heeft 21 februari, samen met wethouder Oosterwijk, in Krimpen aan den IJssel de eerste vijf Tulpi-bins op het plein voor het nieuwe stadhuis kunnen bewonderen. De Tulpi-bin is, net als de Tulpi-seat, een ontwerp van Marco Manders. Deze ‘eye-catching’ afvalbak in de vorm van een fleurige tulp heeft als doel zo veel mogelijk zwerfafval te reduceren. In 2016 mocht Manders ook voor dit ontwerp de prestigieuze Golden A’ Design Award in Milaan in ontvangst nemen.

Wereldwijd de eerste stad
Wethouder Oosterwijk: “Wij vinden het geweldig dat wij de eerste gemeente wereldwijd zijn, die deze Tulpi-bins daadwerkelijk in gebruik hebben. Een mooi design met daarnaast nog een zeer praktische uitwerking.
Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat, wanneer afvalbakken meer opvallen, ze beter worden gebruikt met als resultaat veel minder zwerfafval op straat. De Tulpi-bin speelt hier natuurlijk mooi op in.”

Marco Manders: “Het maken van creatieve duurzame designs, die ook nog eens internationale erkenning en awards ontvangen, is fantastisch. Naast een schonere leefomgeving, wil ik de wereld graag een stukje socialer en kleurrijker maken: a colourful world. Ik wil dan ook Koninklijke Bammens, producent en leverancier van de Tulpi-bin, bedanken voor het realiseren van mijn design. Daarnaast mijn dank aan Marcel Tjin van Tjinco (exclusief Tulpi-bin wederverkoper Nederland) voor zijn energie en inzet om deze mijlpaal mogelijk te maken.”

 

Koninklijke Bammens is door “5x beter” voorgedragen voor de titel “IJzersterk Bedrijf 2016”. Deze nominatie betekent dat de stappen die wij hebben gezet op het gebied van veiligheid zijn opgevallen. IJzersterke bedrijven zijn volgens 5xbeter bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, tegen lage kosten, soms tegen de stroom in.

5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro. Werkgevers en werknemers hebben hetzelfde belang en hiervoor de handen in elkaar geslagen. 5 xbeter is een samenwerkingsverband van de vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro: FME, Koninklijke Metaalunie, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.

Directeur Maarten Durville van Koninklijke Bammens: “Tien jaar geleden hebben we de knop omgezet en veiligheid prioriteit nummer 1 gegeven. De resultaten zijn zichtbaar in een vermindering van ongevallen, vermindering van uitval en een grote betrokkenheid. Deze nominatie is de kers op de taart, een fantastisch mooie erkenning voor de inspanningen en de resultaten van alle mensen binnen Bammens hebben gepleegd.”

 

5xbeter

 

 

In Den Haag wordt, net als in andere steden, veel brood weggegooid. Dit wordt in grote aantallen in parken of op straat gestrooid, vaak uit religieuze overtuiging. Het leidt tot overlast van meeuwen en ongedierte.

2015_09_15_Broodcontainer_Den_Haag_01

De gemeente Den Haag zocht een antwoord op dit probleem. Ze zochten een container, een afvalbak om het brood in te zamelen. Voor het ontwerp werd een prijsvraag uitgeschreven. Ongeveer 80 kinderen stuurden in de voorjaarsvakantie een ontwerp in. Koninklijke Bammens werd gevraagd om het winnende ontwerp uit te voeren. Een leuke opdracht want het winnende ontwerp was broodcontainer die er uit ziet als . . . een brood. Het brood bestaat uit segmenten die op boterhammen lijken, met in ieder segment een minicontainer. Lediging kan met de bestaande auto’s. Het product is uitgevoerd in staal met vrolijke kleuren. Hierdoor lijkt het licht maar is het enorm stevig.

De winnaars kwamen op 2 september bij ons langs om zelf de laatste hand aan de broodcontainers te leggen. Ze kregen een rondleiding door de fabriek en monteerden professioneel de sloten, waardoor het product af was.

2015_09_15_Broodcontainer_Den_Haag_02

Op 9 september werden de broodbakken feestelijk geopend. Het brood dat wordt ingezameld wordt verantwoord afgevoerd en vergist. Het geeft energie en compost. Nisa, de ontwerpster van de broodcontainer, opende de bakken door er het eerste brood in te gooien.

Op 1 september 2015 heeft Hein van Tuijl, Managing Director van EPEA Nederland, het Cradle to Cradle Certified™ Basic certificaat uitgereikt aan de 165 jarige afvalbakken fabrikant Koninlijke Bammens.

Het certificaat is afgegeven voor de Capitole en Metropole product families. EPEA Nederland is de organisatie die Koninklijke Bammens heeft begeleid in het certificeringsproces.

Het certificaat komt van het “Cradle to Cradle Products Innovation Institute” de onafhankelijke organisatie die de certificeringsstandaard beheert.

De Capitole en Metropole zijn hiermee de eerste afvalbakken voor de openbare ruimte die Cradle to Cradle®  gecertificeerd zijn.

De Capitole is een design klassieker, die al 30 jaar op iedere straathoek in Nederland te vinden is.

Dankzij voortdurende innovatie blijft hij actueel.

De Metropole is nieuw en o.a. geschikt voor gescheiden afvalinzameling in de semi-openbare ruimte zoals overheidsgebouwen, dierentuinen, pretparken, winkelcentra, vliegvelden, congrescentra etc.

Cradle to Cradle® betekent dat het product, dankzij de specifieke samenstelling van het product, na de levenscyclus kan worden hergebruikt. Of dat het zodanig kan worden ontmanteld, dat de onderdelen en materialen weer als grondstof kunnen dienen voor andere hoogwaardige producten.

Voor gemeenten en bedrijven die zich willen richten op duurzaamheid, vermindering van de milieubelasting en die minder beroep willen doen op schaarse grondstoffen en fossiele brandstoffen, is de keuze voor een Cradle to Cradle Certified™ Basic afvalbak de enige juiste.

Maarten Durville, directeur van Koninklijke Bammens: “Cradle to Cradle® past uitstekend bij afvalbakken. Afvalinzameling is bij uitstek onderdeel van de circulaire economie. De afvalbak is het middelpunt van die circulaire economie; er gaat afval in en er komt grondstof uit”.

Koninklijke Bammens bv, opgericht in 1850, levert oplossingen voor huishoudelijk, zwerf- en bedrijfsafval. De stalen afvalbakken, rolcontainers en Collectors spelen veelal ongemerkt een belangrijke rol in publieke ruimten en bedrijven. Producten die zijn ontwikkeld met een focus op gemakkelijke hanteerbaarheid voor gebruiker en lediger, optimale veiligheid en een hoge duurzaamheid.

Bammens is een Nederlands bedrijf, gevestigd in Maarssen. Ontwikkeling, productie, installatie en service bevinden zich in één hand. In de Benelux is men marktleider met oplossingen voor bovengrondse- en (semi) ondergrondse afvalinzameling. Export vindt plaats naar vrijwel alle landen binnen Europa.

De Citypole type “NHS Den Haag” is zeer nadrukkelijk aanwezig in de gemeente Den Haag. Voor alle “Hofstad”gebieden is namelijk gekozen voor deze afvalbak.
In 2009 is door de gemeenteraad besloten dat het beeld- en kwaliteitsniveau voor alle “Hofstad”gebieden een impuls moesten krijgen. Hiervoor was o.a. één type afvalbak (geeft uniformiteit en herkenbaarheid) nodig met een inhoud van 100 liter. Om tot een keuze te komen is besloten tot een Europese Aanbesteding.

Koninklijke Bammens heeft deze Europese Aanbesteding naar zich toe weten te halen. De scherpe prijs met het unieke ontwerp zijn van doorslaggevend belang geweest.

De Citypole wordt standaard voorzien van een primercoating, een kleurcoating en een antigraffiticoating en voldoet hiermee aan de zwaarste klimaatklasse norm C5. Ook het prettig ledigen (aluminium binnenbak en ergonomische slothoogte) zijn belangrijk geweest bij de keuze. Bij het bepalen van de keuze was mede van doorslaggevend belang de eigen identiteit die Bammens heeft gegeven aan de afvalbak. De unieke overkapping welke speciaal ontworpen is voor de gemeente Den Haag symboliseert het breken van de golven aan de kust. Gemeente Den Haag is uitermate tevreden met het ontwerp en heeft inmiddels ruim 1800 Citypoles geplaatst in de openbare ruimte.

Op 1 mei 1850 startte Piet Bammens een smederij aan de Markt in Geertruidenberg. Hij kon niet vermoeden dat zijn bedrijf zou uitgroeien tot een onderneming die 165 jaar later nog steeds springlevend zou zijn. Piet was een ondernemende smid, met een neus voor innovatie, eerlijk naar zijn mensen en de mensen waarmee hij zaken deed. ​

Het bedrijf groeide snel en Piet’s zoons kwamen in de zaak. Zij brachten bouwden het bedrijf verder uit. Chiel was de ondernemer en Janus de man van de techniek. De situatie in 1850 is niet te vergelijken met de moderne tijd. Auto en fiets waren nog niet uitgevonden, en Piet’s zonen zagen er niet tegenop om iedere avond na het werk 14 km te lopen om de avondschool te volgen.

Toch denken we dat Piet Bammens, als hij het bedrijf nu zou zien, goedkeurend zou rondlopen en de basiswaarden onveranderd zou vinden: Sterk, Doordacht, Vernieuwend en Verantwoordelijk.

Dat is de erfenis van de smid die in 1850 zijn smederij begon.

Koninklijke Bammens – 165 jaar jong

 

Het voorjaar staat op punt van beginnen! Het moment dat iedereen er op uit trekt. Winkels en terrassen zijn binnenkort weer druk bezet. Maar, waar veel mensen bij elkaar komen ontstaat een toename van zwerfafval. Onderzoek van Nederland Schoon van november 2014 laat zien dat zwerfafval voor 50% uit peuken bestaat.

2015_04_08_Capitole_asbak_zwerfafval_peuken Peuken vervuilen de omgeving, ze zijn giftig, lastig op te ruimen en het duurt minimaal 2 en soms wel 12 jaar voordat ze zijn afgebroken. Hetzelfde onderzoek toont aan dat goede voorzieningen leiden tot minder peuken op straat. Om uw winkel- en stadscentrum, terras of kantooromgeving schoon te houden biedt Koninklijke Bammens u deze maand speciale aanbiedingen op haar oplossingen tegen peukenoverlast.

 

Asbakzuil “Cubopole”, het nieuwste product in ons assortiment is verkrijgbaar als wand- en terrasmodel. De fraaie en zeer herkenbare asbakzuil is medio 2014 getest door stichting Nederland Schoon in de centra van Rotterdam, Groningen en Utrecht. Resultaat: de overlast van peuken is fors gedaald door de inzet van de Cubopole.

De Cubopole kan vanwege de verschillende vormen, de hoge capaciteit en verschillende hang- en stamogelijkheden overal worden ingezet.

De tweede aanbieding is de asbak die in de inwerpopening van Nederlands populairste afvalbak (de Bammens Capitole) kan worden aangebracht. De Capitole staat vaak bij bushaltes en hangplekken en kan in een handomdraai geschikt worden gemaakt voor peuken.2015_04_08_Citypole_asbak_peuken_zwerfafval_overlast

De asbak van de Citypole kan bevestigd worden aan de Citypole, maar ook zelfstandig gebruikt worden. Veel van deze producten kunt u met behulp van de zwerfafvalsubsidie aanschaffen.

Ervaar ook dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken

Koninklijke Bammens heeft per 1 januari Technisch Advies Centrum De Bruijn overgenomen. De overname is een versterking van de service voor afvalcontainers. De Bruijn is gevestigd in Pijnacker. Deze locatie blijft gehandhaafd, zodat klanten even snel als voorheen geholpen worden.

De overname past in het streven van Bammens om klanten in de hele levenscyclus van afvalcontainers te ondersteunen. Goed onderhoud en slimme renovatie verlengen de levensduur van containers en verlagen de kosten.

Directeur Gerrit de Bruijn van Technisch Adviescentrum De Bruijn: “In Koninklijke Bammens heb ik een bedrijf gevonden aan wie ik met een gerust hart mijn bedrijf overdraag. Ik heb het bedrijf opgezet bij de introductie van de eerste ondergrondse containers en er altijd naar gestreefd om de klant te ontzorgen met een hoog kwaliteitsniveau.”

Directeur Maarten Durville van Koninklijke Bammens: “Bij Technisch Adviescentrum De Bruijn zit klantgerichtheid in de genen. De vakkennis van het team vormt de basis voor goede kwaliteit.”

Zwerfafval blijft hoog scoren in de ergernissen top-3. Extra inzet om zwerfafval te betrijden komt in aanmerking voor subsidie. In ons portfolio zijn er diverse producten die zwerfafval verminderen, de strat schoner houden en in aanmerking komen voor subsidie.

1. Onze peukenzuil Cubopole is ingezet door de Stichting Nederland Schoon bij recent uitgevoerde tests in het centrum van Rotterdam, Groningen en Utrecht. Onderzoek van Nederland Schoon wijst uit dat de hoeveelheid peuken op straat fors afneemt als daar voorzieningen voor worden geplaatst. Door een hoogwaardige uitstraling en de herkenbare asbak op de zuil wordt de roker als het ware uitgenodigd zich op de juiste wijze te ontdoen van zijn/haar sigaret. Deze robuuste peukenzuil is verkrijgbaar als wand- en terrasmodel. Het terrasmodel is te plaatsen op een verplaatsbare voet of ingraafsokkel.

 

2. Afvalbakken ’s avonds beter zichtbaar? Bij afvalbakken type Capitole Prestige, kan een lichtsensor in het midden van de inwerpopening worden aangebracht. Overdag laadt de zonnecel zich op en zodra het schemerig wordt, gaat de  verlichting aan. Bij het benaderen van de afvalbak, gaat de verlichting sterker branden en als afval wordt ingeworpen knippert de sensor als teken van ‘bedankje’. Deze robuuste module kan ook achteraf eenvoudig door u in een al geplaatste Capitole Prestige afvalbak worden gemonteerd.

3. Wie herinnert het zich niet hoe je als kind enthousiast op zoek ging naar een papiertje om in de Holle Bolle Gijs afvalbak te gooien in de Efteling? Om dit positieve effect ook te bewerkstelligen  hebben wij, op verzoek van een van onze klanten, afvalbakken met een geluidsmodule geleverd. Tijdens evenementen in diverse Friese gemeenten worden deze opvallende afvalbakken geplaatst. De voordelen hiervan zijn dat:

– de afvalbakken op een ludieke manier de aandacht trekken van bezoekers tijdens drukke evenementen en zo het gedrag op een positieve wijze beïnvloeden;

– het belang van een schone omgeving middels een tekst op de afvalbak kan worden benadrukt;

– de grote capaciteit van de afvalbakken ervoor zorgt ervoor dat deze niet ‘overlopen’.

De module maakt gebruik van een sd-kaart, waarbij u zelf het gewenste geluid kunt kiezen. Daarnaast kunt u kiezen uit zonnecel of batterijvoeding. Klik hier om een nieuwsitem van de Friese Milieufederatie hierover te bekijken.

Wij kunnen u ook helpen met het vinden van de juiste weg om de subsidie aan te vragen