In Den Haag wordt, net als in andere steden, veel brood weggegooid. Dit wordt in grote aantallen in parken of op straat gestrooid, vaak uit religieuze overtuiging. Het leidt tot overlast van meeuwen en ongedierte.

 

De gemeente Den Haag zocht een antwoord op dit probleem. Ze zochten een container, een afvalbak om het brood in te zamelen. Voor het ontwerp werd een prijsvraag uitgeschreven. Ongeveer 80 kinderen stuurden in de voorjaarsvakantie een ontwerp in. Koninklijke Bammens werd gevraagd om het winnende ontwerp uit te voeren. Een leuke opdracht want het winnende ontwerp was broodcontainer die er uit ziet als . . . een brood. Het brood bestaat uit segmenten die op boterhammen lijken, met in ieder segment een minicontainer. Lediging kan met de bestaande auto’s. Het product is uitgevoerd in staal met vrolijke kleuren. Hierdoor lijkt het licht maar is het enorm stevig.

Broodcontainers in Den Haag

Broodcontainers in Den Haag

 

De winnaars kwamen op 2 september bij ons langs om zelf de laatste hand aan de broodcontainers te leggen.
Ze kregen een rondleiding door de fabriek en monteerden professioneel de sloten, waardoor het product af was.

Broodcontainers in Den Haag

Broodcontainers in Den Haag

 

Op 9 september werden de broodbakken feestelijk geopend. Het brood dat wordt ingezameld wordt verantwoord afgevoerd en vergist. Het geeft energie en compost. Nisa, de ontwerpster van de broodcontainer, opende de bakken door er het eerste brood in te gooien.

Heeft u een vraag of opmerking?
Neem hiervoor gerust contact op.